Ακρόπολη, φωτογραφία της Αναστασίας Μαραγκού

(Dis)playing Attica

Το πρόγραμμα (Dis)playing Attica αποτελεί μια πρωτοβουλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής, η οποία αγκαλιάστηκε ενθέρμως από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα της τρέχουσας Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η συνεργασία και η σύμπραξη μεταξύ των τριών φορέων αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα εξωστρέφειας και αφοσίωσης στον πολιτιστικό πλούτο της χώρας, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα που, λόγω της πανδημίας, αλλάζουν πολλά από όσα θεωρούντο δεδομένα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Το (Dis)playing Attica καλείται να απαντήσει στο ερώτημα για το πώς θα μπορούσαν οι δημόσιοι φορείς να προσφέρουν εναλλακτική ψυχαγωγία στο κοινό, σε αυτήν την περίοδο που -για το άμεσο διάστημα τουλάχιστον- δεν θα υπάρχει δυνατότητα φυσικής παρουσίας σε συναυλίες για τους περισσότερους συμπολίτες μας.

Έτσι διοργανώθηκαν οχτώ μικρές «συναυλίες» μουσικών συνόλων της Ορχήστρας σε διάφορα σημεία της Αττικής, ένα σε κάθε περιφερειακή  ενότητα, οι οποίες μαγνητοσκοπήθηκαν με τη χρήση των αρτιότερων εργαλείων που η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει. Οι «συναυλίες» αυτές θα παρέχουν στο κοινό μια ευρεία ποικιλία μουσικών επιλογών, η οποία θα εκτείνεται από το αμιγώς κλασικό ρεπερτόριο, έως την κινηματογραφική μουσική, τη τζαζ, αλλά και την ελληνική έντεχνη σκηνή.

Οι εν λόγω πολιτιστικές δράσεις έχουν ως απώτερο σκοπό να αναδείξουν ιστορικά και πολιτιστικά σημεία και πανανθρώπινα σύμβολα του τόπου μας, πανευρωπαϊκά, δίνοντας στο κοινό, παράλληλα με τη μουσική του εμπειρία, τη δυνατότητα να τα γνωρίσει και να «ταξιδέψει» - έστω με ένα ψηφιακό τρόπο- σε μέρη της Αττικής, που μπορεί να είναι γεωγραφικά προσβάσιμα, στη δεδομένη, όμως, συγκυρία ιδιαιτέρως απρόσιτα.

Οι εικόνες αυτές αναμένεται να ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη, αναδεικνύοντας τις πανανθρώπινες, διαχρονικές αξίες του πολιτισμού μας, οι οποίες και παραμένουν η βάση για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Μέσα σε μια δύσκολη συγκυρία, ευελπιστούμε οι συναυλίες αυτές να προσφέρουν στο κοινό μια νότα αισιοδοξίας και ψυχικής ανάτασης.

Από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020 και κάθε Πέμπτη (ώρα 20.00) θα αναρτάται μία μαγνητοσκοπημένη συναυλία την εβδομάδα στο διαδίκτυο στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Περιφέρειας Αττικής καθώς και στο κανάλι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο YouTube.

Οι συναυλίες θα προβάλλονται δωρεάν και διαρκέσουν μέχρι και τις 24 Δεκεμβρίου 2020.

Για το προωθητικό video της δράσης, πατήστε εδώ.

Για την συναυλία του συνόλου Athens Classical Players στη Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας, πατήστε εδώ.

Για την συναυλία του συνόλου Metallon στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, πατήστε εδώ.

Για την συναυλία με σπάνια έργα Μπετόβεν στη Μονή Δαφνίου από μουσικό σύνολο αποτελούμενο από δύο όμποε και ένα κορ ανγκλέ της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, πατήστε εδώ.

Για την συναυλία με μικρή ορχήστρα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στον πολυχώρο Λιπασμάτων, πατήστε εδώ.

Για την συναυλία του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και του συνόλου Metallon Quintet στη Μαρίνα Φλοίσβου, πατήστε εδώ.

Για την συναυλία του συνόλου Aenaon της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Ναό της Αφαίας στην Αίγινα, πατήστε εδώ.

Για το κανάλι της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο YouTube, πατήστε εδώ.

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης Μάιος - Νοέμβριος 2020.

Σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής.