Άγονη Γραμμή Γόνιμη

Η Άγονη Γραμμή Γόνιμη αποτελεί το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στα νησιά της «άγονης γραμμής». Από την έναρξή του το 2007 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 100 επισκέψεις σε 25 νησιά κατά τη χειμερινή περίοδο. Στόχος του προγράμματος είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό για όλους, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. 
Το πρόγραμμα, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Νόλλα, απευθύνεται κυρίως σε παιδιά, χωρίς να αποκλείει τους ενήλικες. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν διαδραστικές βιωματικές εκδηλώσεις, εργαστήρια επιμόρφωσης, λέσχες ανάγνωσης, διαγωνισμό ανάγνωσης, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες με τη σύμπραξη μερικών εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών φορέων της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρουμε το Λύκειο των Ελληνίδων, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, την Καμεράτα – Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα, το Βρετανικό Συμβούλιο, την Ομάδα «Συνήγοροι του Κλίματος», την Ομάδα «Θαλής & Φίλοι», την ομάδα Comicdom Press κ.ά. 


Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών από το 2009 συμμετέχει ανελλιπώς με μεγάλο ενθουσιασμό στο πρόγραμμα αυτό με συναυλίες συνόλων που απευθύνονται σε όλη την τοπική κοινωνία και σεμινάρια γνωριμίας με την μουσική και τα όργανα για τους μαθητές των σχολείων. Όλα αυτά τα χρόνια, σύνολα της Κ.Ο.Α. έχουν επισκεφθεί την Αντίπαρο, την Ηρακλειά, τη Χάλκη, τη Θηρασία, το Καστελόριζο, την Τήλο, την Αστυπάλαια, την Σχοινούσα, τους Λειψούς, τους Αρκιούς, Την Πάτμο, τη Γαύδο και την Αμοργό. 
Θεωρούμε ότι η συμμετοχή σε τέτοιες δράσεις, που ως στόχο τους έχουν την πολιτιστική ανάπτυξη της περιφέρειας και συγκεκριμένα της νησιωτικής Ελλάδας, αποτελεί χρέος της Ορχήστρας. Σε αυτές τις τόσο δυσμενείς για όλους οικονομικές συνθήκες, είναι εξαιρετικά σημαντική η συνέχιση και ει δυνατόν η διεύρυνση αυτών των πρωτοβουλιών.