φωτογραφία από τον Βασίλη Παπαπαναγιώτου

Ηλίας-Ίων Λιβιεράτος

"Ο Ηλίας Λιβιεράτος αποτελέι κεφάλαιο για την κλασική μουσική της Ελλάδας". Λεωνίδας Καβάκος

"...είναι ένας υπέροχος μουσικός με ένα προσωπικό και βαθύ παίξιμο, γεμάτο ανυπόκριτη ποιητικότητα". Staffan Scheja Σουηδός πιανίστας και καθηγητής KMH

"...διαθέτει ένα ζεστό και πλούσιο ήχο. Επιδεικνύει ένα πολυδιάστατο παίξιμο που είναι βαθιά προσωπικό και πάντα ενδιαφέρον". Johannes Landgren, αντιπρύτανης KMH Στοκχόλμης.

Πρώτος κορυφαίος στις βιόλες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο Ηλίας Λιβιέρατος, έχει διακριθεί με διεθνή βραβεία όπως το σουηδικό βραβείο Jan Wallander priset για το 2022 και
το Antonín Dvořák Society Prize στο διεθνή διαγωνισμό Nedbal στην Πράγα της Τσεχίας.

Ο Πρεβεζάνος μουσικός σπούδασε στο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ (υπότροφος Συλλόγου Φίλων της Μουσικής), το Μόναχο και τη Στοκχόλμη με καθηγητές όπως οι C. Poppen, K. Flieder, , G. Zhislin, M.Seiler (ιστορική ερμηνεία), E. Nisbeth. Παράλληλα με τις μουσικές σπουδές του φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, διαδρομή που αποφάσισε να εγκαταλείψει χάριν της μουσικής.

Διετέλεσε κορυφαίος στο βιολί και τη βιόλα στη Λυρική Σκηνή, και εργάστηκε στην φιλαρμονική του Augsburg και την Καμεράτα. Ήταν επίσης μέλος της ευρωπαϊκής ορχήστρας Νέων.

Ως σολίστ έχει συνεργαστεί με τον "θρύλο" του μπαρόκ, R. Göbel (Σλοβενία), τον Γ. Πέτρου/Καμεράτα και το 2022 ερμήνευσε ως σολίστ με την Κ.Ο.Α./Α.Μπαλτά τη sinfonia concertante του Mozart, εκτέλεση που ηχογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε στο Μ.Μ.Α. Το 2023 πραγματοποίησε την α' πανελλήνια εκτέλεση της Sonata per la grand' viola του N.Paganini με την ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τον Μ. Οικονόμου στο Χριστουγεννιάτικο gala.

Το 2022 ξεκίνησε μια σειρά συνεργασιών με τον σπουδαίο βιολονίστα Λεωνίδα Καβάκο, πρώτα τον Απρίλιο σε κουαρτέτα Brahms, σε φιλανθρωπική συναυλία για το μαιευτήριο της Μαριούπολης στην Ουκρανία, και ύστερα τον Ιούνιο ως σολίστ μαζί του στην sinfonia concertante του Mozart. Η καρποφόρα αυτή συνεργασία συνεχίζεται με προγραμματισμένες συναυλίες και ηχογραφήσεις (Sony Classical) και το 2023-24 σε Ελλάδα, Ευρώπη και Ασία.

Παίζει μια σπάνια βιόλα των Giuseppe, Antonio & Giovanni Gagliano του 1800 (χορηγία της Handelsbanken Sverige και έπαθλο του Jan Wallander priset).