Γιάννης Οικονόμου

Γεννήθηκε στην Αθήνα από μουσική οικογένεια. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε ηλικία 11 ετών με καθηγητή τον Χρήστο Αργυρόπουλο και επτά χρόνια αργότερα αποφοίτησε από το Ωδείο Αθηνών με Άριστα παμψηφεί (τάξη Κλώντ Σιελέ).

Υπήρξε μέλος της Παγκόσμιας Ορχήστρας Νέων (Jeunesses Musicales) με μαέστρους τους Μάρινερ,Τεμιρκάνοφ,Μαζούρ κ.ά.

΄Εχει εμφανιστεί ως σολίστ στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο, Φινλανδία,Τουρκία) με Ορχήστρες όπως η Κ.Ο.Α. , η Ορχήστρα Πατρών,η συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ,η συμφωνική του δήμου Αθηναίων, η Finish Radio Orchestra,Bilkent symphony orchestra μεταξύ άλλων καθώς και σε ρεσιτάλ ερμηνεύοντας ρεπερτόριο του όμποε σε πρώτη πανελλήνια και παγκόσμια εκτέλεση.

΄Eχει συνεργαστεί με πολλούς Έλληνες και ξένους συνθέτες και μαέστρους ως σολίστ συμμετέχοντας σε σχήματα μουσικής δωματίου σε διάφορα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γερμανία, Τουρκία, Αυστρία, Αγγλία).

Το 2003 κατόπιν πρόσκλησης του φημισμένου Αmerican Ballet Theatre εμφανίστηκε ως σολίστ με την Ορχήστρα "Εναρμόνια" για 4 παραστάσεις στο Ηρώδειο και στο Θέατρο Γης στην Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα έγινε δεκτός κατόπιν διαγωνισμού από την Μanchattan School of Music της Νέας Υόρκης με καθηγητή τον Κο Ρόμπινσον, 1ο σόλο όμποε της New York Philharmonic Orchestra. Έχει λάβει μέρος σε ηχογραφήσεις τόσο κλασσικής, έντεχνης όσο και προκλασσικής μουσικής (Oreste , MDG).

Το διάστημα από το 1997 έως το 2003 υπήρξε σόλο ομποίστας της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων ενώ από το 2003 είναι μόνιμο μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, στην οποία υπηρετεί ως σόλο όμποε από το 2010.

To Σεπτέμβρη του 2008 παρακολούθησε masterclass με καθηγητές τους Hansjord Schellenberger kai Moris Boyrgue. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα με τον Francois Leleux καθηγητή στην ακαδημία του Μονάχου.

Από το 2008 είναι υπεύθυνος στον τομέα των πνευστών στην Ελληνοτουρκική ορχήστρα νέων υπό τον Vladimir Ashkenazy, τον Isin Metin, τον Orhun Orhon, τον Αναστάσιο Συμεωνίδη και τον Cem Mansur.

Κατόπιν πρόσκλησης του αρχιμουσικού και ιδρυτή της Ελληνικής συμφωνικής ορχήστρας νέων Δ.Γραμμένου συνεργάζεται στην εκμάθηση του συμφωνικού ρεπερτορίου των ξυλίνων πνευστών.

Είναι καθηγητής όμποε στο Διεθνές ωδείο Αθήνας στην περιοχή της Ηλιούπολης.