Ίρις Λουκά

Η Ίρις Λουκά είναι μουσικός στις Βιόλες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (μόνιμο μέλος από το 2007).

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1972. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών βιολί στις τάξεις των κ.Τζουμάνη και Τ.Αποστολίδη απ’ όπου αποφοίτησε το 1995 με Δίπλωμα Βιολιού με το βαθμό «Άριστα παμψηφεί με διάκριση παμψηφεί». Την ίδια χρονιά συμμετείχε σε masterclass του Ig.Oistrakh στο Krems της Αυστρίας. 

Με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση και χωρίς προηγουμένως να έχει αποκτήσει Δίπλωμα στη Βιόλα, φοίτησε στην τάξη Βιόλας του Prof.H.Muller στο Κονσερβατόριο της Βιέννης και αργότερα στην τάξη του S.Fuhrlinger στην Ακαδημία της Βιέννης. Ακολούθησε (1996-97) η συμμετοχή της στην Παγκόσμια Ορχήστρα Νέων, υπό την αιγίδα της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, ως κορυφαία σόλο βιόλα με συναυλίες και ηχογραφήσεις σε σπουδαίες αίθουσες της Ευρώπης και με εξέχοντες μαέστρους και σολίστ (K.Mazur,Y.Temirkanov N.Marriner,Μ.Αrgerich,Eu.Kissin,M.Maisky). 

Επέστρεψε στην Ελλάδα για σοβαρούς οικογενειακούς λόγους και συνέχισε τις σπουδές της στην τάξη Βιόλας της κ.Ισμήνης Κάρτερ, στο Ωδείο Αθηνών, απ’όπου αποφοίτησε το 2001, με Δίπλωμα με βαθμό «Άριστα παμψηφεί» και με το βραβείο «Μιχάλη Σέμση».

Συνεργάστηκε με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ (1993-1996), την Καμεράτα (1997-2007), την Ορχήστρα των Χρωμάτων (1995-2003), την Ορχήστρα της Ε.Λ.Σ. (2003-2005), την Ορχήστρα Εγχόρδων Πατρών (2005-6) κ.ά.

Το 2007 αποφοίτησε από το Τμήμα Μουσικολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Το 2012 συνέχισε τις Μεταπτυχιακές της σπουδές στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, παράλληλα με την εργασία της και τον Ιούνιο του 2014 απέκτησε Master στη «Μουσική Ερμηνεία-Βιόλα» (τάξη Αν.Γεωργοτά). Από το 2015 είναι υποψήφια Διδάκτωρ του Ιονίου Πανεπιστημίου, για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής (ερμηνευτικής κατεύθυνσης),με θέμα όλες τις σόλο σονάτες και σουίτες του Johann Sebastian Bach-εκτέλεση, ερμηνευτικές τεχνικές, επιμέλεια έκδοσης). 

Ονειρεύεται τη μέρα που η Μουσική Παιδεία στην Ελλάδα, θα είναι δημόσια- και δωρεάν!