Στέφανος Τσιαλής

Ο Στέφανος Τσιαλής είναι πρώτος Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από τον Μάιο του 2014. Κατά την έως τώρα τετραετή θητεία του και παρά τις δυσχερείς συνθήκες, κατόρθωσε να αυξήσει το ακροατήριο κατά παραπάνω από 40 τοις εκατό. Η άνοδος αυτή φαίνεται και στις συχνές πλέον συμμετοχές εξέχοντων καλλιτεχνών, όπως ο Βλάντιμιρ Φεντοσέγιεφ, ο Βλάντιμιρ Ασκενάζυ, η Μάρτα Άργκεριχ, ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Μάξιμ Βενγκέροφ και η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια.

Κατά τις τρέχουσες καλλιτεχνικές περίοδους 2018-2019 και 2019-2020, ο Στέφανος Τσιαλής προσεκλήθη εκ νέου να διευθύνει την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κατάρ, την Κρατική Ορχήστρα του Σάαρλαντ, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νότιας Βεστφαλίας, τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Θουριγγίας στο Γκότα και την Ορχήστρα του Θεάτρου Massimo Bellini. Επιπλέον, πρόκειται να διευθύνει, ανάμεσα σε άλλες, ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική Ορχήστρα της πόλης του Μύνστερ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κρέφελντ - Μενχενγκλάντμπαχ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Βόρειας Γερμανίας, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κρακοβίας και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. Ο Στέφανος Τσιαλής ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την ερμηνεία και ηχογράφηση κινηματογραφικής μουσικής. Μιλάει οκτώ γλώσσες.

Το Σεπτέμβριο του 2018 διηύθυνε ως προσκεκλημένος Μαέστρος την εναρκτήρια συναυλία της δέκατης επετειακής καλλιτεχνικής περιόδου της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κατάρ με την «Domestica» του Στράους.

Ο Στέφανος Τσιαλής έχει συνεργαστεί με πάνω από 80 ορχήστρες σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στον Καναδά, την Κούβα, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μεταξύ των Ορχηστρών που διηύθυνε συγκαταλέγονται η Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κοπεγχάγης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κατάρ, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας MDR της Λειψίας, η Συμφωνική Ορχήστρα του Αμβούργου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Στουτγάρδης, της Νυρεμβέργης και του Ντόρτμουντ, η Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβενίας, η Ορχήστρα Tonkunstler της Βιέννης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Γουίννιπεγκ, η Συμφωνική Ορχήστρα του Ώρχους, η Συμφωνική Ορχήστρα του Σταβάνγκερ, η Κρατική Ορχήστρα της Βαϊμάρης, οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες του Θεάτρου της Μπολόνια και του Θεάτρου Μάσιμο Μπελίνι, η Ορχήστρα Haydn του Μπολτσάνο, η Φιλαρμονική Ορχήστρα George Enescu του Βουκουρεστίου και η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβενίας.

Παράλληλα με τη θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο Στέφανος Τσιαλής είναι τακτικός προσκεκλημένος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κατάρ, της Συμφωνικής Ορχήστρας του Αμβούργου, της Κρατικής Ορχήστρας του Ζάαρλαντ και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας.

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1964, από Δανή μητέρα και Έλληνα πατέρα. Αφού σπούδασε πιάνο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, συνέχισε σπουδάζοντας Διευθυντής Ορχήστρας στην Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης, από όπου αποφοίτησε με διακρίσεις. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια των Leonard Bernstein, Vaclav Neumann και Rolf Reuter, μεταξύ άλλων.

Μετά τα πρώτα του βήματα ως Βοηθός Μαέστρου και Διευθυντής Σπουδών στο Κρατικό Θέατρο του Μάινινγκεν, το 1996 ο Στέφανος Τσιαλής κέρδισε υποτροφία του Ιδρύματος Richard Wagner. Από το 1997 έως το 2004, διετέλεσε πρώτος Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δωματίου της Κεντρικής Γερμανίας ενώ κατά τις καλλιτεχνικές περιόδους 2001 έως 2004, υπήρξε μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Κρατικό Θέατρο του Μάινινγκεν, όπου θήτευσε ως Αρχιμουσικός και αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής από το 2005 έως το 2009. Από το 2009 μέχρι το 2013 διετέλεσε πρώτος Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας στο Γκότα.

Κατά την ενασχόλησή του με την Όπερα, ο Στέφανος Τσιαλής έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Peter Konwitschny, ο August Everding και η Christine Mielitz. Έχοντας ερμηνεύσει ένα ρεπερτόριο από 60 έργα, διηύθυνε πολλές απαιτητικές όπερες, μεταξύ των οποίων τα έργα «Ηλέκτρα», «Σαλώμη», «Βότσεκ», «Γενούφα» και «Μόνα Λίζα».

Το 1995 διηύθυνε στο Μάινινγκεν τη γερμανική πρεμιέρα της όπερας «Μήδεια» του Μίκη Θεοδωράκη, εγκαινιάζοντας μία μακροχρόνια συνεργασία με τον μείζονα Έλληνα συνθέτη. Σήμερα, ο Στέφανος Τσιαλής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του θεοδωρακικού έργου σε διεθνές επίπεδο.

Ο Στέφανος Τσιαλής έχει εμφανιστεί επίσης σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Φλάνδρας, το Φεστιβάλ Handel στο Χάλλε, το Φεστιβάλ Tivoli στην Κοπεγχάγη, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ «Braunschweig Classix», το Μουσικό Φεστιβάλ του Αμβούργου και το Φεστιβάλ Εστορίλ της Λισαβώνας.

Έχει ηχογραφήσει για τις δισκογραφικές εταιρείες Genuin και Centaur, και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο στις γερμανικές κρατικές ραδιοφωνίες ARD, Deutschland Radio Kultur, MDR και NDR  καθώς και σε ραδιόφωνα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Νότια Αφρική.

Το 2020 θα κυκλοφορήσoυν από την εταιρία "NAXOS" δύο ηχογραφήσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή με έργα του Νίκου Σκαλκώτα.