Χριστόφορος Καραθανάσης

Ο Χριστόφορος Καραθανάσης είναι μουσικός στα Β΄Βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2007.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980 και ξεκίνησε μαθήματα βιολιού σε ηλικία 10 ετών. Είναι απόφοιτος του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης. Σπούδασε βιολί στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του Ιωάννη Τζουμάνη, απ' όπου αποφοίτησε με βαθμό Άριστα παμψηφεί και χρηματικό έπαθλο. Αργότερα (2004-2005) συνέχισε τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία του Άμστερνταμ, με καθηγητή τον Istvan Parkanyi. Έχει επίσης πάρει μαθήματα από διάσημους βιολονίστες όπως οι Christoph Poppen, Λεωνίδας Καβάκος Hagai Shaham κ.ά.

Το 1999 έγινε δεκτός στην Παγκόσμια Ορχήστρα Νέων στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2001, συμμετέχοντας σε συναυλίες σε πάνω από 30 πόλεις σε Καναδά, ΗΠΑ και Ευρώπη, υπό τη μουσική διεύθυνση διάσημων αρχιμουσικών, όπως οι Kurt Masur, Yakov Kreizberg, Yoav Talmi και με σολίστ τους Anne Sophie-Mutter Δάφνη Ευαγγελάτου κ.α.

Το 2003 έγινε μέλος στην Ορχήστρα Νέων Gustav Mahler με την οποία συμμετείχε σε συναυλίες σε σημαντικά φεστιβάλ της Ευρώπης(Λουκέρνη, Βερολίνο, Στουτγάρδη κ.ά.), υπό τη μουσική διεύθυνση του Γερμανού μαέστρου Ingo Metzmacher και με σολίστ τον Λεωνίδα Καβάκο. Προσεκλήθη και συμμετείχε στην ίδια ορχήστρα και το 2006, υπό τη μουσική διεύθυνση του Ελβετού αρχιμουσικού Phillipe Jordan.

Έχει δώσει ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.