Χριστίνα Κούτρου

Η Χριστίνα Κούτρου είναι μέλος της οικογένειας βιολοντσέλων της ΚΟΑ. 

Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε βιολοντσέλο στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Νίκου Κοτζιά, κοντά στον οποίο ολοκλήρωσε τη φοίτησή της το 2001 αποκτώντας Δίπλωμα με βαθμό Άριστα παμψηφεί και Β΄ βραβείο παμψηφεί. Φοίτησε στην τάξη μουσικής δωματίου του Τάτση Αποστολίδη, διετέλεσε πρώτο τσέλο της μαθητικής ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών επί πέντε έτη και συνέπραξε ως σολίστ με τη μαθητική ορχήστρα του Ωδείου. Ως μαθήτρια βραβεύθηκε επανειλημμένα από το Ωδείο Αθηνών στο Βιολοντσέλο, τη Μουσική Δωματίου, τη Μαθητική Ορχήστρα και τη Μορφολογία της Μουσικής. Σεμιναριακά μαθήματα βιολοντσέλου πήρε ακόμα από τους Ε. Παπασταύρου, Β. Φιδετζή, Arto Noras (Pablo Casals Festival), Γ. Τσιτσελίκη κ.α. Συμμετείχε σε μουσικά σχήματα, όπως το Οκτέτο Αθηνών, το κουαρτέτο εγχόρδων Con brio, το σύνολο μουσικής δωματίου του ΑΣΜΑ, το κουαρτέτο του Δήμου Ζωγράφου, το τρίο Con Grazia, το κουαρτέτο της χορωδίας Rosarte κ.α. Συνεργάστηκε σε παραγωγές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Ορχήστρας των Χρωμάτων, της Καμεράτα, της Ασονιέτα και της Junge Sinfonie Berlin. 

Από το 2003 έως το 2014 ήταν μόνιμη καθηγήτρια βιολοντσέλου στο Μουσικό Σχολείο  Αλίμου και υπεύθυνη των παραδοσιακών οργανικών συνόλων. Ως εκπαιδευτικός του Μουσικού Σχολείου Αλίμου έχει αποσπάσει τρεις φορές το Α΄ βραβείο στους Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες με παραδοσιακά μουσικά σύνολα, ενώ εκπροσώπησε την Ελλάδα σε συναυλία Μουσικών Σχολείων στην Αγ. Πετρούπολη της Ρωσίας. Υπήρξε μέλος της Ορχήστρας Ρωμηών Συνθετών της Κωνσταντινούπολης «Ρωμάνα» και έχει συμμετάσχει σε ποικίλες ηχογραφήσεις. 

Η σχέση της με την παραδοσιακή ελληνική μουσική είναι βαθιά καθώς συνδιδάσκει με την αδερφή της μουσικολόγο Κατερίνα Κούτρου παραδοσιακά χορωδιακά σύνολα από προσχολικές ηλικίες έως και ενήλικες από το 1995 στον Ιερό Ναό Αγ. Γερασίμου Άνω Ιλισίων. Έχει συνεργαστεί στην έκδοση των cd της χορωδίας με τίτλο «Τα λουλούδια… όλα εδώ τα μάζεψα να σου τα πω τραγούδια» και «Η ιστορία μας μέσα από την ποίηση και το άσμα».  Έχει επίσης ασχοληθεί με την εικονογράφηση παραδοσιακών τραγουδιών και ιστοριών στα πλαίσια της διδασκαλίας τους στις μικρές ηλικίες.  

Είναι επίσης πτυχιούχος της Σχολής Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ με διπλωματική εργασία πάνω στην περιβαλλοντική εκπαίδευση με τίτλο: “Ο Καραγκιόζης οικολόγος: Ένα διαδραστικό βοήθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης”, την οποία έχει παρουσιάσει ως εισηγήτρια σε συνέδρια εκπαιδευτικών.