Σπύρος Μουρίκης

Ο Σπύρος Μουρίκης είναι Κορυφαίος Α’ στα Κλαρινέτα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.


Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1974. Πήρε τα πρώτα  μαθήματα κλαρινέτου στην Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας με δάσκαλο τον Αντώνη Δαγκλή. Στη συνέχεια φοίτησε  στο «Ωδείο Αθηνών» στην τάξη του Χαράλαμπου Φαραντάτου, από όπου πήρε το δίπλωμά του το 1992 με Άριστα παμψηφεί, Α` Βραβείο και χρυσό μετάλλιο «Ανδρέα και Ιφιγένειας Συγγρού».


Με υποτροφία του Ι.Κ.Υ., φοίτησε στο ‘‘Conservatoire National Superieur de Musique’’ του Παρισιού, με καθηγητές τους Michel Arrignon και Maurice Bourgue στη μουσική δωματίου και αποφοίτησε το 1995 με Α΄ Βραβείο Κλαρινέτου.


Από το 1993 έως το 2003 διετέλεσε σόλο κλαρινέτο της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ και της Ορχήστρας των Χρωμάτων, ενώ έχει  συμπράξει ως σόλο κλαρινέτο με την Mahler Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του Claudio Abbado και άλλων γνωστών αρχιμουσικών.                                              


Ως σολίστ έχει συμπράξει με όλες τις Ελληνικές Ορχήστρες, καθώς επίσης την Ορχήστρα του Conservatoire του Παρισιού, το σύνολο πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Συμφωνική ορχήστρα του Όντενσε, τη Φιλαρμονική της Κοπεγχάγης, τη Συμφωνική ορχήστρα του Άαρχους, τη Φιλαρμονική της Νοτιοδυτικής Γερμανίας, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Φινλανδικής Ραδιοφωνίας και τη Συμφωνική Ορχήστρα της πόλης του Μεξικού.


Στον διεθνή διαγωνισμό ‘‘Carl Nielsen’’ που πραγματοποιήθηκε στο Όντενσε της Δανίας το 1997, κέρδισε  το Ά Βραβείο, καθώς επίσης το Βραβείο  της Ορχήστρας και το Βραβείο του κοινού. Την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το βραβείο της « Ένωσης Ελλήνων Μουσικοκριτικών».


Το 2000 πήρε μέρος στον διεθνή  θεσμό ‘‘Rising Stars’’ δίνοντας ρεσιτάλ στις σημαντικότερες αίθουσες της Ευρώπης όπως τις: Het Concertgebouw του Άμστερνταμ, Symphony hall του Μπέρμιγχαμ, Konzerthaus της Βιέννης καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.


Έχει ηχογραφήσει για την ΕΡΑ , για την Δανική Ραδιοφωνία  και Τηλεόραση, καθώς επίσης και για τη Radio Vaticana. Η δισκογραφία του περιλαμβάνει τα κουιντέτα κλαρινέτου-Brahms και Mozart με το κουαρτέτο εγχόρδων της Όπερας του Παρισιού (Agora)- το κοντσέρτο του Nielsen με την Συμφωνική Ορχήστρα του Odense (Danish Radio) καθώς επίσης και το έργο για κλαρινέτο ‘‘Reflexion des preludes’’ του Δανού συνθέτη Erik Bach με την συμφωνική ορχήστρα του Άαρχους (Da capo).


Έχει συμμετάσχει σε διεθνή Φεστιβάλ όπως Μουσικός Ιούλιος Αρχαίας Επιδαύρου, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Φεστιβάλ του Τίβολι, Φεστιβάλ της Avignon, Φεστιβάλ μουσικής δωματίου armonie della sera (Ιταλία).


Είναι μέλος του συνόλου πνευστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Διδάσκει κλαρινέτο στο «Ωδείο Αθηνών».