Παναγιώτης Τζιώτης

Ο Παναγιώτης Τζιώτης είναι μουσικός στα Α΄Βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.


Ξεκίνησε να σπουδάζει βιολί στα 7 του χρόνια, στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του Ιωάννη Τζουμάνη, απ όπου αποφοίτησε τον Ιανουάριο του 1997, αποκτώντας το Δίπλωμα Βιολιού του Ωδείου Αθηνών με Άριστα Παμψηφεί και Α’ Βραβειο. Συνέχισε τις σπουδές του με τη σολίστ Mayumi Fujikawa στο Trinity College of Music (TCM), London. Κατά την τετραετή φοίτησή του εκεί, του απονεμήθηκαν διάφοροι μεταπτυχιακοί τίτλοι, μεταξύ των οποίων και το Master of Music in Performance (MMus in Perf) με Διάκριση.


Το 2004, χάρη σε μια εκπαιδευτική άδεια, μελέτησε βιολί αρχικώς με τον, κορυφαίο της BBC NOW,  Nick Whiting και έπειτα στο Royal Nothern College of Music (RNCM), Manchester με τον εξάρχοντα της BBC Philharmonic και διακεκριμμένο παιδαγωγό, Yuri Torchinsky. Τον Ιούνιο του 2007 απέκτησε το RNCM Postgraduate Diploma με Διάκριση. Επίσης, κατά τη διαμονή του στην Αγγλία εργάστηκε ως έκτακτος μουσικός με την London Symphony Orchestra (LSO) και την BBC National Orchestra of Wales (BBC NOW).


Έχει λάβει υποτροφίες από διάφορους οργανισμούς όπως το TCM, το RWCMD, το RNCM, το ΙΚΥ και τον Σύλλογο «οι Φίλοι της Μουσικής». Έχει μετάσχει σε πολλά masterclass των Zvi Zitlin, Majiek Rakovski, Kasuki Sawa, Diana Cummings, Antony Marwood καθώς και μελών συνόλων οπως το Floristan and the Gould Trio, οι Lindsays, το Endellion και το Eroica Quartet.


Στις διακρίσεις του στο εξωτερικό περιλαμβάνονται και το Vivian Joseph Award (TCM, 1999) για σόλο βιολι, καθώς και το Cavatina Chamber Music Trust Award (RWCMD, 2004), το οποίο έλαβε με το Trio Arte. 


Έχει δώσει σειρά από ρεσιτάλ στο Λονδίνο και έχει εμφανισθεί ως σολίστ στο Lahti, Finland, στο Manchester, με την Καμεράτα καθώς και με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.  

Είναι μέλος του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών και του συνόλου σύγχρονης μουσικής Ergon Ensemble.