Νίκος Τσουκαλάς

Ο Νίκος Τσουκαλάς είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2008. Από το 2019 είναι Κορυφαίος Α' στα Κοντραμπάσα της Ορχήστρας ενώ προηγουμένως διετέλεσε μουσικός στο ίδιο όργανο.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του το 1997 στο κοντραμπάσο με τον Τάκη Καπογιάννη και στα θεωρητικά με τους Βασίλη Φόστερ και Ιωσήφ Παπαδάτο στο Ωδείο «Φ. Νάκας». Το 2000 πήρε το Πτυχίο Ειδικού Αρμονίας με βαθμό 'Άριστα' και το 2002 το Δίπλωμα Κοντραμπάσου με βαθμό 'Άριστα παμψηφεί'.  

Το 2003, μετά από ακρόαση, απέσπασε από το Ι.Κ.Υ. υποτροφία για μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό. Τον Σεπτέμβριο του 2004 έγινε δεκτός από την Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου στο πρόγραμμα Masters of Music in Performance, με καθηγητές τους Dunkan McTier, Corin Long και Graham Mitchel στο κοντραμπάσο, καθώς επίσης και με τους Neil Heyde και Peter Sheppard στα ακαδημαϊκά μαθήματα. Έδωσε το τελικό του ρεσιτάλ τον Οκτώβριο του 2006 αποφοιτώντας με τον υψηλότερο δυνατό βαθμό (‘distinction’), καθώς και το τιμητικό βραβείο 'Diploma of the Royal Academy of Music for an outstanding final recital'. 

Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια-master classes με πολλούς σημαντικούς εκτελεστές του κοντραμπάσου, όπως οι Duncan McTier, Thomas Martin, Petya Bagovska, Jorma Katrama, Dan Styffe, Thierry Barbe.

Στο Λονδίνο είχε πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα και έχει παίξει σε μερικά από τα σπουδαιότερα συναυλιακά κέντρα της πόλης, όπως το Royal Albert Hall και το Covent Garden , καθώς και τη Hamstead Parish Church και το Hellenic Centre υπό τη διεύθυνση σημαντικών αρχιμουσικών, όπως οι Sir Colin Davies, Sir Charles Macheras, Hugh Wolf, Jan Pascal Tortelier, Danielle Gatty. 

Το 2005 ήταν μέλος της Royal Philharmonic Orchestra του Λονδίνου, ενώ από τον Οκτώβριο του 2006 έως τον Σεπτέμβριο του 2008, οπότε και προσελήφθη ως μόνιμος μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ήταν μέλος της ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. 

Πέραν των ορχηστρικών δραστηριοτήτων του, έχει πλούσια παρουσία στην μουσική σκηνή ως σολίστ, καθώς έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο κοντσέρτο του Vanhal, με την ΑΣΟΝ στο κοντσέρτο του Koussevitzky και με την ορχήστρα του δήμου Ψυχικού στο κοντσέρτο του Botesinni για δύο κοντραμπάσα με έταιρο σολίστ τον Γιώργο Αρνή, ενώ έχει πραγματοποιήσει ρεσιτάλ σε Λονδίνο και Αθήνα, έχοντας στο ενεργητικό του πολλές πρώτες εκτελέσεις έργων για κοντραμπάσο.