Νέλλη Οικονομίδου

Η Νέλλη Οικονομίδου είναι μoυσικός στα Α΄Βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, από το 1985.


Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και βιολί στην τάξη της Ισμήνης Χρυσοχόου-Κάρτερ, απ’ όπου πήρε Δίπλωμα με Άριστα Παμψηφεί. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια των Victor Liebermann, Alexander Pavlovitsh, Bernhard Hartog.


Διετέλεσε Εξάρχουσα στην Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, που ίδρυσε ο τότε διευθυντής της Κ.Ο.Α. Γιάννης Ιωαννίδης. Με την ίδια ορχήστρα εμφανίστηκε και ως σολίστ στην Αθήνα, την επαρχία και την ελληνική τηλεόραση. 


Έλαβε μέρος στα σεμινάρια της Ε.Ο.Κ. για Ορχήστρα και ως κοντσερτίνο (1982, 1983, 1984) με καθηγητές τους Dr. Victor Liebermann και Alexander Pavlovitsh και εμφανίστηκε και ως σολίστ. 


Το 1987 επελέγη ως Α΄βιολί του κουαρτέτου 'Ατενέουμ' με το οποίο εμφανίζεται παντού στην Ελλάδα.


Υπήρξε ιδρυτικό μέλος, εξάρχουσα (επί 11 χρόνια) και σολίστ της ορχήστρας δωματίου 'Έγχορδα Αθηνών', με τα οποία έχει εμφανιστεί στην Αθήνα και το εξωτερικό, μετά από τα κολακευτικότατα σχόλια του Μένουχιν.


Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνόλου Εγχόρδων Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών  «αΚρΟΑμα», όπου διετέλεσε και εξάρχουσα. Με το «αΚρΟΑμα» (το οποίο έχει στο ενεργητικό του πολλές πρώτες παγκόσμιες και ελληνικές εκτελέσεις έργων, γραμμένων ειδικά για το σύνολο) έχει εμφανιστεί σε όλη την Ελλάδα,  έχει συμπράξει με τους σπουδαιότερους Έλληνες καλλιτέχνες καθώς και με σημαντικούς καλλιτέχνες του εξωτερικού.


Είναι μέλος του συνόλου μουσικής δωματίου  'Ένωδον'-το οποίο έχει  ρεπερτόριο από τον 17ο αιώνα έως τον 21ο και έχει συμπράξει μεταξύ άλλων με τους Scott Hartmann (τρομπόνι), Vincent DiMartino (τρομπέτα), Γιώργο Φαρούγγια (φαγκότο) κ.α.


Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του 'Oboe Quartet'.

Από το 2011 αποτελεί ντουέτο με τον κιθαριστή Τριαντάφυλλο Μπαταργιά.


Με τη διδασκαλία ασχολείται από το 1985 (Ωδεία Πειραιώς, Ατενέουμ, Αθηνών, Φ. Νάκας), ενώ μαθητές της έχουν βραβευτεί επανειλημμένως σε διαγωνισμούς.


Από τον Απρίλιο του 2010 ανέλαβε στο Ωδείο Φ. Νάκας και  την διδασκαλία μουσικών συνόλων και ορχήστρας για μικρά παιδιά και έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση  του Ωδείου Φ. Νάκας στα Μελίσσια.


Έχει εμφανιστεί επανειλημμένως σε συναυλίες μουσικής δωματίου και έχει ηχογραφήσει για την ελληνική τηλεόραση και το ραδιόφωνο. 


Έχει εμφανιστεί στα διεθνή σεμινάρια για πνευστά Καλαβρύτων  προσκεκλημένη για την εκτέλεση ελληνικών έργων.


Διετέλεσε μέλος της επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας για την κατάρτιση του αναλυτικού προγράμματος διδασκαλίας του βιολιού στα μουσικά σχολεία.