Ευγένιος Μπράτουσκα

Ο Ευγένιος Μπράτουσκα είναι μουσικός στα Κοντραμπάσα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, από το 1993.


Ξεκίνησε να σπουδάζει κοντραμπάσο το 1973 στο Ωδείο της ρωσικής πόλης Σούμι (τάξη Α. Κρένγκαους, μέλους της ορχήστρας Μραβίνσκι), από όπου αποφοίτησε το 1977, με Άριστα παμψηφεί.


Συνέχισε (1977-1982) τις σπουδές του στην Κρατική Μουσική Ακαδημία Τσαϊκόφσκι της Μόσχας (τάξη Ε.Α. Κόλοσοβ).


Το 1979, μετά την συμμετοχή του στον πρώτο Πανενωσιακό Διαγωνισμό Μουσικών Εκτελεστών στο Λβοβ, προσελήφθη στην Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Μόσχας (υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του B Ντουντάροβα) ως αναπληρωτής Εξάρχων στα κοντραμπάσα, ενώ ταυτόχρονα δίδασκε στο Κρατικό Ωδείο Ιππολύτοβ – Ιβάνωβ της Μόσχας.


Ως σολίστ συνεργάστηκε με την ορχήστρα μουσικής δωματίου “Musica Viva” της οποίας υπήρξε και μέλος (1982-1990), με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Α. Ρούντιν με τον οποίο πραγματοποίησαν και σημαντικό αριθμό ηχογραφήσεων για την τηλεόραση, τη ραδιοφωνία και τις RCA, Melodia, Duo του Rossini και Trio του Μουσλιβετσέκα. Υπήρξε επίσης (1989) σολίστ του συγκροτήματος Ακαδημία Παλαιάς Μουσικής της Κρατικής Φιλαρμονικής της Μόσχας . Ένα χρόνο αργότερα έλαβε μέρος στο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου στο Λόκενχαους της Αυστρίας, όπου έπαιξε με τους Γκ. Κρέμερ (βιολί), Τ. Τσέετμαιρ (βιολί), Ι. Γκράφεναουερ (φλάουτο), Ο. Μάισενμπεργκ (πιάνο), Κ. Χάγκεν (βιολί), Μπ. Περγκαμέντσικωβ (τσέλο) κ.ά. Αμέσως μετά έγινε Εξάρχων του τμήματος κοντραμπάσων της Κρατικής Ακαδημαϊκής Ορχήστρας της Μόσχας, συμμετείχε στην Ορχήστρα Δωματίου της Αυστρίας ως προσκεκλημένος κοντραμπασίστας και δίδαξε σε  Master class κοντραμπάσσου, κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ρώσικης Μουσικής Σχολής, αποσπώντας έπαινο από την IMS HPA.


Στην Ελλάδα πια, διετέλεσε (1996-2010) τακτικό μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου ως Κορυφαίος στο κοντραμπάσο και καθηγητής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου. Ως σολίστ συνεργάστηκε με την Ορχήστρα ‘Απόλλων Μουσηγέτης’ και το συγκρότημα “CINEMA PARADISO”.


Έχει διατελέσει Κορυφαίος στα Κοντραμπάσα της Κ.Ο.Α. (2006-2011).