Δημήτρης Μαγκριώτης

Ο Δημήτρης  Μαγκριώτης είναι μουσικός στα Βιολοντσέλα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και πήρε τα πρώτα μαθήματα βιολοντσέλου από τον Μ. Καζαμπάκα στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Αποφοιτώντας από το Κ. Ω. Θ., συνέχισε τις σπουδές του στο “Πανεπιστήμιο των Τεχνών” (“Universitat der Kunste”) του Βερολίνου, στην τάξη του Wolfgang Boettcher, απ’ όπου πήρε το δίπλωμα βιολοντσέλου. Επίσης μελέτησε δίπλα στον Friedrich Sellheim και τη Natalia Shakowskaja.


Επανειλημμένως έχει δώσει ατομικά ρεσιτάλ και έχει εμφανιστεί σε συναυλίες μουσικής δωματίου και συναυλίες σύγχρονης μουσικής. Η ιδιαίτερη ενασχόλησή του μάλιστα με τη σύγχρονη μουσική είχε ως αποτέλεσμα πολλές εκτελέσεις νέων έργων, ακόμη και ως “παγκόσμια πρώτη”, όπως επίσης και τη σύνθεση έργων αφιερωμένων στον ίδιο.


Έχει συμπράξει με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, την Κρατική και Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης  καθώς και την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας.Επίσης έχει ηχογραφήσει για την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση καθώς και για την Ραδιοφωνία του  Βερολίνου.


Ως συνθέτης έχει στο ενεργητικό του μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο.


Διδάσκει στο Ωδείο “Φ. ΝΑΚΑΣ”. Επίσης είναι μέλος του κουαρτέτου εγχόρδων “Ελικών” και του συγκροτήματος “Altera Mousa”.


Είναι πτυχιούχος Χημείας του  Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και διδάκτωρ του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιόνιου Πανεπιστήμιου. Η ενασχόλησή του με τη μουσική ως ερευνητή περιλαμβάνει τόσο την ιστορία και ερμηνεία του βιολοντσέλου, όσο και την ιστορική διαδρομή των εγχόρδων οργάνων στην Ελλάδα.