Δημήτρης Βάμβας

Ο Δημήτρης Βάμβας είναι Κορυφαίος A’ στα Όμποε της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.


Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1975. Σπούδασε με τον καθηγητή Κλωντ Σιελέ στο Ωδείο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση, ενώ σημαντικότατο σταθμό και ορόσημο στη μουσική του εξέλιξη αποτέλεσαν οι σπουδές του με τον ομποΐστα  Σλάταν Σίρακωφ καθώς και οι μεταπτυχιακές σπουδές στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας με τον Κρίστιαν Σνάιντερ, τις οποίες διεξήγαγε με  υποτροφία «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.


Έχει έντονη σολιστική δραστηριότητα με εμφανίσεις σε ρεσιτάλ, συναυλίες και φεστιβάλ μουσικής δωματίου τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κύπρο). Το ενδιαφέρον του για την παλαιά μουσική τον οδήγησε στην ενασχόλησή του με το μπαρόκ όμποε και τη σύμπραξη με αξιόλογα σύνολα οργάνων εποχής. 


Οι ηχογραφήσεις σπάνιων έργων του Χαίντελ, στις οποίες συμμετείχε, με τη γερμανική δισκογραφική εταιρεία MDG, όπως «Ορέστης», «Αριάδνη στην Κρήτη», «Ιούλιος Καίσαρας», «Αλεσάντρο Σεβέρο», «Ταμερλάνος», έχουν αποσπάσει  θερμότατα σχόλια και διθυραμβικές κριτικές από τον εγχώριο και διεθνή μουσικό Τύπο, καθώς και σημαντικότατα βραβεία.


Έχει αποσπάσει  1ο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό «Ρίχαρντ Λάουσμαν» για όμποε, 1ο βραβείο στον Διαγωνισμό Μουσικής Δωματίου της HELEXPO σε συνεργασία με τον πιανίστα Χαράλαμπο Αγγελόπουλο, ενώ ως σολίστ έχει συμπράξει με ορχήστρες, όπως η Καμεράτα της Στουτγάρδης, η  Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η Καμεράτα – Ορχήστρα Φίλων της Μουσικής, η Ορχήστρα  Πατρών κ.ά.


Διατελεί καθηγητής στο Ωδείο Αθηνών, στο Ωδείο «Ορφείο» Αθηνών κ.ά.