Γιώργος Μάνδυλας

Ο Γιώργος Μάνδυλας είναι Κορυφαίος Α΄-αναπληρωτής Εξάρχων στα Α΄Βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, από το 2008.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το1969 και σε ηλικία εννέα ετών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού. Το 1987 συνέχισε τις σπουδές του στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών στην τάξη του διακεκριμένου καθηγητή Στέλιου Καφαντάρη, απ’ όπου αποφοίτησε το 1990 παίρνοντας Δίπλωμα βιολιού με Άριστα παμψηφεί και Α΄ βραβείο, ενώ επίσης  του  απονεμήθηκε  το ειδικό  μετάλλιο  της Εβδομηκονταετίας του Ελληνικού Ωδείου.


Με υποτροφίες  του Ιδρύματος «Α. Ωνάση» και του Ιδρύματος «Μουσηγέτης»  συνέχισε τις σπουδές του στο Βασιλικό Κολλέγιο Μουσικής του Λονδίνου και  ακολούθως στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Μουσικής της Στουτγκάρδης, όπου το 1999 απέκτησε το Μεταπτυχιακό Ανώτατο Δίπλωμα Σολίστ «Solistenklasse»  στην τάξη του καθηγητή Wilchelm Melcher.


Ως πρώτο βιολί του  κουαρτέτου «Απόλλων» μελέτησε με το παγκοσμίου φήμης κουαρτέτο εγχόρδων «Melos», δουλειά που οδήγησε στο τρίτο βραβείο του Διεθνούς Διαγωνισμού Κουαρτέτου του Bubenreuth της Γερμανίας  και στο πρώτο βραβείο του Διαγωνισμού Μουσικής Δωματίου της Θεσσαλονίκης.


Έχει  παρακολουθήσει και συμμετάσχει  σε σεμινάρια των Dorothy Delay, Zakhar Bron, Igor Oistrach, κουαρτέτου Alban Berg και κουαρτέτου Chilingirian.


Του έχει απονεμηθεί  το βραβείο «Howard Prize» του Βασιλικού Κολλεγίου Μουσικής του Λονδίνου. 


Από το 1995 έως το 2008, ήταν Εξάρχων βιολιστής (Konzertmeister) στην Συμφωνική Ορχήστρα της Βάδης – Βυρτεμβέργης (Wurttembergische Philharmonie), με την οποία επίσης έχει κάνει περιοδείες σε Ισπανία, Ελβετία, Ολλανδία και Ιαπωνία. Με την ίδια ορχήστρα έχει κάνει πολυάριθμες ηχογραφήσεις  σημαντικών έργων σε CD, όπως τις Συμφωνίες αρ. 4 και 5 του Μάλερ, την   Συμφωνία αρ. 9 του Ντβόρζακ, όλες τις συμφωνίες του Μπρούκνερ, όλες τις συμφωνίες του Μπετόβεν κ.ά.


Ως σολίστ έχει συνεργαστεί στην Γερμανία και την Ελλάδα με συμφωνικές ορχήστρες, όπως οι Συμφωνική Ορχήστρα της Βάδης–Βυρτεμβέργης, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης κ.ά. Με το τρίο εγχόρδων «Mander» έχει ηχογραφήσει για το Ραδιόφωνο της Νοτιοδυτικής Γερμανίας.


Παράλληλα με την σολιστική και ορχηστική του καριέρα διδάσκει βιολί, αρχικά στην Γερμανία και μετέπειτα στην Ελλάδα.