Βασίλης Σούκας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993 και ξεκίνησε βιολί στην ηλικία των 5 ετών, όντας μέλος μουσικής οικογενείας με παράδοση γενεών στην ελληνική μουσική. Το 2012 πήρε δίπλωμα βιολιού από το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης με Άριστα παμψηφεί και Α' βραβείο, με δάσκαλο το Νίκο Δεσποτόπουλο. Η διετής καθοδήγηση και διδασκαλία τού Σίμου Παπάνα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία του και τον εισήγαγε στην μπαρόκ μουσική. Το 2016 ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές (Bachelor) στην Ακαδημία Sibelius τού Πανεπιστημίου Τεχνών τού Ελσίνκι στη Φινλανδία υπό τη διδασκαλία τού Pekka Kauppinen και τής Minna Kangas στο μοντέρνο και μπαρόκ βιολί αντίστοιχα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.  Έχει συμμετάσχει ως εξάρχων στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (GTYO) και την Camerata junior τού Συλλόγου ‘’Οι Φίλοι τής Μουσικής’’, στην οποία ήταν και βοηθός διδασκαλίας την περίοδο 2017-2019.  Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε ως μέλος τής Kirkkonummi Chamber Music Orchestra (Φινλανδία) και Sinfonieta Lentua (Φινλανδία-Ρωσία), έχοντας επίσης συνεργαστεί με την Helsinki Baroque Orchestra, Jean Sibelius Orchestra και Helsinki Symfonietta. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως σολίστ έκανε τον Οκτώβρη τού 2016 στη Φινλανδία, ερμηνεύοντας το 1ο κοντσέρτο για βιολί τού Παγκανίνι με την Kirkkonummi Chamber Music Orchestra. Ο Βασίλης είναι μόνιμο μέλος τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2017 και ιδρυτικό μέλος τού “Aenaon Quartet” τής ΚΟΑ.

Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με τους: Λεωνίδας Καβάκος, llya Gringolts, Yuri Zhislin, Δημήτρης Σέμσης, Σίμος Παπάνας, Χρήστος Κανέτης, Olivier Charlier, Yair Kless, Sirkka-Liisa Kaakinen, Martti Rautio και Herwig Zack.

Επίσης, ασχολείται εντατικά με τη σύγχρονη μουσική, ερμηνεύοντας έργα ελλήνων (Ν. Σκαλκώτας, Θ. Αντωνίου, Σ. Παπάνα, κ.ά.) και ξένων (Α. Schnittke, Κ. Penderecki, Α. Part, κ.ά.) συνθετών, αλλά και συνθέτοντας ο ίδιος.