Βασίλης Σούκας

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Ξεκίνησε βιολί στην ηλικία των 5 ετών, όντας μέλος μουσικής οικογενείας. Το 2011 αποφοίτησε από το Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ιλίου και εισήχθη στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών τού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Τον Ιούνιο του 2012 πήρε το δίπλωμά του από το Δημοτικό Ωδείο Πετρούπολης με Άριστα παμψηφεί και Α' βραβείο, με δάσκαλο το Νίκο Δεσποτόπουλο. Το Μάιο τού 2013 έγινε δεκτός στην Ακαδημία Sibelius τού Πανεπιστημίου Τεχνών στο Ελσίνκι τής Φινλανδίας. Τον Απρίλιο τού 2016 ολοκλήρωσε τις πτυχιακές του σπουδές (Bachelor) υπό τη διδασκαλία τού Pekka Kauppinen και τής Minna Kangas στο μοντέρνο και μπαρόκ βιολί αντίστοιχα.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες και εμφανίσεις σε Ελλάδα, Γερμανία, Αγγλία, Τουρκία, Ρωσία και Φινλανδία. Έχει συμμετάσχει ως εξάρχων στην Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων (GTYO) και την Camerata junior τού Συλλόγου Φίλων τής Μουσικής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Επίσης, διετέλεσε ως έκτακτο μέλος τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ) από το 2011 έως το 2013. Από το 2014 έως το 2016 διετέλεσε ως μέλος τής Kirkkonummi Chamber Music Orchestra (Φινλανδία) και Sinfonieta Lentua (Φινλανδία-Ρωσσία), έχοντας επίσης συνεργαστεί με την Helsinki Baroque Orchestra, Jean Sibelius Orchestra και Helsinki Symfonietta. Το επαγγελματικό του ντεμπούτο ως σολίστ έκανε τον Οκτώβρη τού 2016 στη Φινλανδία, ερμηνεύοντας το 1ο κοντσέρτο για βιολί τού Παγκανίνι με την Kirkkonummi Chamber Music Orchestra. Ο Βασίλης είναι μόνιμο μέλος τής Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από το 2017 και μέλος τού “Aenaon Quartet” τής ΚΟΑ.

Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια βιολιού και μουσικής δωματίου με τους: Λεωνίδας Καβάκος, llya Gringolts, Yuri Zhislin, Δημήτρης Σέμσης, Σίμος Παπάνας, Χρήστος Κανέτης, Olivier Charlier, Yair Kless, Sirkka-Liisa Kaakinen, Martti Rautio και Herwig Zack. 

Επίσης, ασχολείται εντατικά με τη σύγχρονη μουσική, ερμηνεύοντας έργα ελλήνων (Ν. Σκαλκώτας, Θ. Αντωνίου, Σ. Παπάνα, κ.ά.) και ξένων (Α. Schnittke, Κ. Penderecki, Α. Part, κ.ά.) συνθετών, αλλά και συνθέτοντας ο ίδιος.