Αστέριος Πούφτης

Ο Αστέριος Ι.Πούφτης είναι Κορυφαίος Β΄στα Βιολοντσέλα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, από το 2003.


Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, από όπου και αποφοίτησε με Άριστα παμψηφεί και τιμητική διάκριση, υπό την εποπτεία  του καθηγητή Russi Dragnev. Το Σεπτέμβριο του 1997 έγινε δεκτός στην ακαδημία Guildhall του Λονδίνου, πρώτα στην τάξη του καθηγητή Stefan Popov και έπειτα στην τάξη του καθηγητή Oleg Kogan, απ’ όπου και απέκτησε το Bachelor of Music Degree, με υποτροφία του ιδρύματος «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΡΙΑΝΤΗ». Το ακαδημαϊκό έτος 2001-2002 απέκτησε το Master’s Degree in Music Performance, με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2003 στο Advanced Instrumental Studies Course, στην ίδια ακαδημία.


Συμμετείχε στον Διαγωνισμό Εγχόρδων στο Βόλο το 2001, όπου και απέσπασε το τρίτο βραβείο, ερμηνεύοντας στον τελικό τις «Παραλλαγές Πάνω σε Ένα Θέμα Rococo», για βιολοντσέλο και ορχήστρα, υπό την διεύθυνση του Symeon Kogan. Επίσης, έχει παρευρεθεί σε αρκετά σεμινάρια βιολοντσέλου με τους Ralph Kirshbaum, Boris Pergamenaschikow, Heinrich Schiff, Leonid Gorokhov, Sergei Roldugin, Gunnar Kvarran κ.α.


Υπήρξε μέλος της Κρατικής και της Δημοτικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης. Επίσης, έλαβε μέρος σε ορχηστρικά σεμινάρια στο Λονδίνο με τους: Kurt Masur, Sir Colin Davis, Leonard Slatkin, Sir Simon Rattle, Paolo Olmi. Επελέγη να συμπράξει με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, συμμετέχοντας στο London Symphony Orchestra String Scheme Experience για το ακαδημαϊκό έτος 2002/2003. 


Ως σολίστ έχει εμφανιστεί ως με την Κ.Ο.Α. και έχει δώσει αρκετά ρεσιτάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του “DUO PIACERE”,  του τρίο “OPUS Ι ”, του κουαρτέτου εγχόρδων «AROSIS”  και επίσης συμπράττει τακτικά με τον κιθαρίστα Νίκο Ζάρκο, ερμηνεύοντας σπάνιο ρεπερτόριο για κιθάρα και βιολοντσέλο.  


Διδάσκει στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου στον Χολαργό.