Αρτάς Τερζιάν

Ο Αρτάς Τερζιάν είναι μουσικός στα Α΄ Βιολιά της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, από το 1993. 


Γεννήθηκε στην πόλη Σουχούμι της Αμπχαζίας το 1953. Ξεκίνησε να σπουδάζει μουσική στην Κρατική Μουσική Σχολή της γενέτειράς του και στην Ανώτερη Κρατική Μουσική Σχολή της Αμπχαζίας. Παράλληλα, σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών, κατόπιν επιτυχίας στις εισαγωγικές εξετάσεις, συμμετείχε στην Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα της Αμπχαζίας. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ανώτατη Κρατική Μουσική Σχολή ( Κονσερβατόριο) της πόλης Gorky ( Nizni Novgorοd) και στο Κονσερβατόριο της πόλης Kishinev στην τάξη του διακεκριμένου καθηγητή Ghuri Vasiliev. Κατά την διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε σε πολλά φεστιβάλ και μουσικούς διαγωνισμούς αποσπώντας βραβεία. Μεταπτυχιακές σπουδές με ειδίκευση στην  «Ενόργανη Ερμηνεία» (Μάστερ) έκανε στην Ακαδημία Μουσικής της Μολδαβίας, παίρνοντας το Δίπλωμά του με  Άριστα. 


Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του, εργάστηκε στην Ανατολική Γερμανία. Συμμετείχε ως διευθυντής και ως  concertino σε σύνολο εγχόρδων με το οποίο εμφανίστηκε σε διάφορες περιοχές  της χώρας και ως σολίστ με συνοδεία πιάνου και ορχήστρας.


Διετέλεσε Α΄ βιολί του Κρατικού Κουιντέτου Μπαρόκ Μουσικής της Αμπχαζίας καθώς και Α΄ βιολί  και σολίστ της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αμπχαζίας. Έλαβε μέρος στην ηχογράφηση με την Κρατική Ορχήστρα Ραδιοτηλεόρασης της Τυφλίδας, δύο κοντσέρτων για σόλο βιολί και ορχήστρα των Καυκασιανών συνθετών Π. Πετρόφ  και Γ. Ιμανό.


Στην Ελλάδα πλέον εργάστηκε καταρχάς ως Concertino στα Α΄ βιολιά της Ορχήστρας των Χρωμάτων, υπό τη μουσική διεύθυνση  του Μάνου Χατζιδάκι.


Ως σολίστ εμφανίστηκε με την Κ.Ο.Α. καθώς και με τις συμφωνικές ορχήστρες Κύπρου, Μολδαβίας, Πριντνεστρόβιε και Καμεράτα- ορχήστρα της Πολώνιας.


Επίσης έχει κυκλοφορήσει δύο cd με τίτλο “Caravan” και “Zigeunerweisen”.


Παράλληλα με αυτά είχε πάντα εκπαιδευτική δραστηριότητα τόσο στην EΣΣΔ, όσο και στην Ελλάδα.