Σε Latin και Jazz ρυθμούς, συναυλία στην Achaia Clauss

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμμετέχει στο «Διεθνές Φεστιβάλ Πάτρας 2024», συμπράττοντας με τους ταλαντούχους σολίστες Αναστάσιο Πάππα (πιάνο) και Δημήτρη Σουκαρά (κιθάρα), υπό τη διεύθυνση του έμπειρου μαέστρου, Νίκου Χαλιάσα, σε ένα άκρως απαιτητικό βιρτουόζικο πρόγραμμα.

Ο Μεξικανός συνθέτης και σημαντικός παιδαγωγός της Μουσικής και μελετητής της παραδοσιακής μεξικάνικης μουσικής, Manuel Ponce (1882-1948), συνέθεσε το Κοντσέρτο για κιθάρα «Concierto del Sur» για τον θρυλικό Ισπανό κιθαριστή Andres Segovia, ο οποίος και ήταν ο σολίστ στην πρεμιέρα το 1941. Το Κοντσέρτο, όπως και τα περισσότερα έργα για σόλο κιθάρα του Πόνσε, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και ωραιότερα κοντσέρτα του ρεπερτορίου της κιθάρας. Είναι σαφώς το σημαντικότερο κοντσέρτο για κιθάρα που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και ξεχωρίζει όχι μόνο για τις δεξιοτεχνικές του απαιτήσεις αλλά και για την εξαιρετική ηχητική ισορροπία που επιτυγχάνει ανάμεσα στον σολίστα και την ορχήστρα.

Παράλληλα, λίγα χρόνια πιο πριν, η Συμφωνική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης (μετέπειτα Φιλαρμονική της Νέας Υόρκης) και ο τότε διευθυντής της, Βάλτερ Ντάμρος παρήγγειλαν στον τότε νεαρό συνθέτη George Gershwin (1898-1937), μετά την τεράστια επιτυχία της Γαλάζιας Ραψωδίας (1924), ένα Κοντσέρτο για πιάνο. Το έργο γράφτηκε την επόμενη χρονιά (1925) και στις 3 Δεκεμβρίου δόθηκε η πρεμιέρα με σολίστα τον ίδιο τον συνθέτη. Ο Gershwin ήθελε να αποδείξει με το Κοντσέρτο, αφενός ότι η επιτυχία της Γαλάζιας Ραψωδίας δεν ήταν τυχαία και αφετέρου πως το «πεδίο» πρόσμιξης των στιλ της λόγιας μουσικής και της τζαζ ήταν εξαιρετικά γόνιμο και άξιζε να εξερευνηθεί περαιτέρω. Ενώ η Γαλάζια Ραψωδία γράφτηκε σε 3 εβδομάδες, το Κοντσέρτο απασχόλησε τον συνθέτη για πολλούς μήνες. Το πρώτο και το τρίτο μέρος αξιοποιούν στοιχεία του δημοφιλούς Charleston, ενώ το δεύτερο στοιχεία Blues.

Παρ., 5 Ιουλ. 2024 21:00

ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΟ ACHAIA CLAUSS, ΠΑΤΡΑ

ΜΑΝΟΥΕΛ ΠΟΝΣΕ
(1886—1948)
Concerto del Sur
ΤΖΟΡΤΖ ΓΚΕΡΣΟΥΙΝ
(1898-1937)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα σε φα, διασκευή για τζαζ πιάνο τρίο και ορχήστρα σε 1η πανελλήνια εκτέλεση
ΣΟΛΙΣΤ
Δημήτρης Σουκαράς, κιθάρα
Αναστάσιος Πάππας, πιάνο
Κωνσταντίνος Ποταμιάνος, ντραμς
Βιλλέν Καραπετιάν, κοντραμπάσο
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Νικόλαος Χαλιάσας
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τιμές εισιτηρίων:
10€ γενική είσοδος
7€ φοιτητές, άνεργοι, άνω των 65 ετών
5€ ομαδικό άνω των 20 ατόμων

Προπώληση εισιτηρίων:

  • TICKET SERVICES
    Τηλεφωνικά: 210 7234567
    Online: www.ticketservices.gr
  • Διά ζώσης, στην Πάτρα
    Βιβλιοπωλείο Ροδόπουλος (Κορίνθου 274)
    Δισκοπωλείο JOE RECORDS (Καραϊσκάκη 134, Πάτρα, τηλ. 2610.620.673)

Οι τηλεφωνικές και οι online αγορές περιλαμβάνουν χρέωση υπηρεσίας 5%