< Επιστροφή

«Η Συμφωνία των Θρήνων» του Χένρυκ Γκουρέτσκι

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Μια συμπαραγωγή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την documenta 14.

Οι μουσικοί της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Εκπατρισμένων Σύρων (Syrian Expat Philharmonic Orchestra-SEPO) και η σύρια σοπράνο Racha Rizk (Ράτσα Ριζκ) συμπράττουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην παρουσίαση της «Συμφωνίας των Θρήνων» του Χένρυκ Γκουρέτσκι, το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου (ώρα έναρξης 20:30) στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης. Στο πόντιουμ, ο Daniel Raiskin (Ντάνιελ Ράισκιν), ένας από τους πλέον αξιόλογους μαέστρους της νέας γενιάς.
Με αυτή τη συγκινητικά συμβολική συναυλία που συνδέει το Θείο Πάθος με το ανθρώπινο δράμα, το Μέγαρο εγκαινιάζει φέτος τον δημοφιλή Κύκλο Adagio-Μουσικές για τις Ημέρες του Πάσχα. Για τους ίδιους συμβολικούς λόγους επέλεξε και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών η καθιερωμένη πασχαλινή της συναυλία να είναι «Η Συμφωνία των Θρήνων». Η εκδήλωση σηματοδοτεί επίσης την έναρξη των μουσικών εκδηλώσεων της documenta 14, της διεθνούς έκθεσης τέχνης που φέτος, εκτός από το Κάσσελ της Γερμανίας, διοργανώνεται και στην Αθήνα. 
Μέρος των εσόδων θα δοθεί υπέρ του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τους πρόσφυγες καθώς και για το «Ροζ Κουτί» («Pink Box»), δηλαδή την πρωτοβουλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την υποστήριξη παιδιών προσφύγων που φιλοξενούνται στη χώρα μας.

Η εκδήλωση είναι ουσιαστικά ένα πρότζεκτ των καλλιτεχνών της documenta 14, Ross Birrell [Ρος Μπίρρελ] και David Harding [Ντέιβιντ Χάρντινγκ] το οποίο βασίζεται στη διάσημη «Τρίτη Συμφωνία» του πολωνού συνθέτη Χένρυκ Γκουρέτσκι (Henryk Gόrecki, 1933-2010), η οποία είναι ευρύτερα γνωστή ως «Συμφωνία των Θρήνων» («Symphony of Sorrowful Songs»). Το έργο είναι ένας συγκινητικός θρήνος για ορχήστρα και σοπράνο σε τρεις πράξεις, η καθεμία από τις οποίες εστιάζει στο αίσθημα της απελπισίας, του χωρισμού και της απώλειας που βιώνουν γονιός και παιδί ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Η συναυλία ανοίγει με το έργο «Fugue» των Ross Birrell [Ρος Μπίρελ] και Ali Μoraly [Άλι Μόραλυ], ένα «τετράστιχο» για σόλο βιολί, βασισμένο στο γνωστό ποίημα «Η φούγκα του θανάτου» του Paul Celan [Πάουλ Τσέλαν]. Σολίστ είναι ο ένας εκ των συνθετών, ο Σύρος –και από το 2013 μόνιμος κάτοικος Γερμανίας– Ali Moraly. 

Η documenta 14 είναι η διεθνώς πιο πολυσυζητημένη έκθεση σύγχρονης τέχνης, η οποία πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσσελ της Γερμανίας, παρουσιάζοντας νέες κατευθύνσεις σε ένα διεθνές κοινό. Φέτος πραγματοποιείται για πρώτη φορά και στην Αθήνα (8/4-16/7), εκτός από το Κάσσελ (10/6-17/9). Στο πλαίσιο της διοργάνωσης στην Αθήνα, έχουν προγραμματιστεί συναυλίες –οι περισσότερες εκ των οποίων θα γίνουν στο ΜΜΑ– οι οποίες δεν αποτελούν απλώς μια εισαγωγή στα κυρίαρχα θέματα που απασχολούν την documenta 14, αλλά προέκταση τόσο του προγράμματός της όσο και του καλλιτεχνικού προγραμματισμού του Μεγάρου.

Tης συναυλίας θα προηγηθεί (στις 19:45) δωρεάν εισαγωγική ομιλία από τον Χαράλαμπο Γογιό για τους κατόχους εισιτηρίων.

Αγορά εισιτηρίων:
Ηλεκτρονική μέσω της ιστοσελίδας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών ή στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. 
Πληροφορίες εισιτηρίων στο 210 72 82 333

Χορηγοί επικοινωνίας: EΡΤ, ΣΚΑÏ, ΕΘΝΟΣ, ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, ΗΜΕΡΗΣΙΑ, ATHENS VOICE, ΣΚΑΪ 100.3, ΜΕΛΩΔΙΑ 99.2, ΑΘΗΝΑ 9.84, ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 103.7, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90.9, KOSMOS 93.6, NAFTEMPORIKI.GR, CULTURENOW.GR, LIFE.GR, MONONEWS.GR, METEO.GR