Στέφανος Τσιαλής

Ο Στέφανος Τσιαλής διετέλεσε πρώτος Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών από τον Μάιο του 2014 έως τον Σεπτέμβριο του 2020. Κατά την εξαετή θητεία του και παρά τις δυσχερείς συνθήκες, κατόρθωσε να αυξήσει το ακροατήριο κατά παραπάνω από 60 τοις εκατό ενώ η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνεργάστηκε επανειλημμένα με ορισμένους από τους πλέον εξέχοντες καλλιτέχνες της εποχής μας, αποδεικνύοντας τη δυναμικά ανερχόμενη ποιότητά της. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται καλλιτέχνες όπως ο Βλάντιμιρ Φεντοσέγιεφ, ο Βλάντιμιρ Ασκενάζυ, ο Κρίστοφ Έσενμπαχ, η Μάρτα Άργκεριχ, ο Λεωνίδας Καβάκος, ο Μάξιμ Βενγκέροφ και η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ενώ συναυλίες της Ορχήστρας μεταδίδονται τακτικά από τη Γερμανική Ραδιοφωνία. Το 2020 θα κυκλοφορήσουν από την εταιρία "NAXOS" δύο ηχογραφήσεις της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή με έργα του Νίκου Σκαλκώτα. Το 2021 η ορχήστρα θα εμφανιστεί στο Φεστιβάλ "Ενέσκου" και στο Φεστιβάλ "Pianistico Internazionale di Brescia e Bergamo".

Ο Στέφανος Τσιαλής έχει συνεργαστεί με σχεδόν 90 ορχήστρες σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και στον Καναδά, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική, την Τουρκία, την Ταϊλάνδη και την Κούβα. Μεταξύ των Ορχηστρών που διηύθυνε συγκαταλέγονται η Συμφωνική Ορχήστρα του Μόντρεαλ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Κοπεγχάγης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Κατάρ, η Συμφωνική Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας MDR της Λειψίας, η Συμφωνική Ορχήστρα του Αμβούργου, η Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, η Ορχήστρα Tonkünstler της Βιέννης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Γουίννιπεγκ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σλοβενίας, η Συμφωνική Ορχήστρα του Ώρχους, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ντόρτμουντ, η Κρατική Ορχήστρα του Σάαρλαντ, η Φιλαρμονική Ορχήστρα της Στουτγκάρδης, η Συμφωνική Ορχήστρα της Νυρεμβέργης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Σταβάνγκερ, η Κρατική Ορχήστρα της Βαϊμάρης, οι Φιλαρμονικές Ορχήστρες του Θεάτρου της Μπολόνια και του Θεάτρου Μάσιμο Μπελίνι, η Ορχήστρα Χάιντν του Μπολτσάνο και η Φιλαρμονική Ορχήστρα Τζόρτζε Ενέσκου του Βουκουρεστίου.

Ο Στέφανος Τσιαλής ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την ερμηνεία και ηχογράφηση κινηματογραφικής μουσικής. Μιλάει οκτώ γλώσσες.

Παράλληλα με τη θητεία του ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, ο Στέφανος Τσιαλής είναι τακτικός προσκεκλημένος της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Κατάρ, της Κρατικής Ορχήστρας του Ζάαρλαντ και της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας.

Ο Στέφανος Τσιαλής έχει συμπράξει με παγκοσμίου φήμης σολίστ, όπως ο Μαξίμ Βενγκέροφ, ο Βίκτορ Τρετιακόφ, η Μάρτα Άργκεριχ, ο Ίγκορ Λέβιτ, η Ελίζαμπετ Λεόνσκαγια, ο Ανατόλ Ουγκόρσκι, ο Πιερ-Λορέν Αιμάρ, Ο Νταβίντ Γκερινγκάς, ο Ούτο Ούγκι, η Πέτρα Λανγκ και ο Ίγκορ Όιστραχ.

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1964, από Δανή μητέρα και Έλληνα πατέρα. Αφού σπούδασε πιάνο στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, συνέχισε σπουδάζοντας Διευθυντής Ορχήστρας στην Ακαδημία Μουσικής της Βιέννης, από όπου αποφοίτησε με διακρίσεις. Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια των Leonard Bernstein, Vaclav Neumann και Rolf Reuter, μεταξύ άλλων.

Μετά τα πρώτα του βήματα ως Βοηθός Μαέστρου και Διευθυντής Σπουδών στο Κρατικό Θέατρο του Μάινινγκεν, το 1996 ο Στέφανος Τσιαλής κέρδισε υποτροφία του Ιδρύματος Richard Wagner. Από το 1997 έως το 2004, διετέλεσε πρώτος Αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δωματίου της Κεντρικής Γερμανίας, ενώ από το 2001 έως το 2004 υπήρξε μόνιμος προσκεκλημένος μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βερολίνου. Στη συνέχεια επέστρεψε στο Κρατικό Θέατρο του Μάινινγκεν, όπου θήτευσε ως Αρχιμουσικός και αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής από το 2005 έως το 2009. Από το 2009 μέχρι το 2013 διετέλεσε πρώτος Αρχιμουσικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Θουριγγίας στο Γκότα, στην οποία υπήρξε μόνιμος προσκεκλημένος από το 2015 έως το 2019.

Κατά την ενασχόλησή του με την Όπερα, ο Στέφανος Τσιαλής έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Peter Konwitschny, ο August Everding και η Christine Mielitz. Έχοντας ερμηνεύσει ένα ρεπερτόριο από 60 έργα, διηύθυνε πολλές απαιτητικές όπερες, μεταξύ των οποίων τα έργα «Ηλέκτρα», «Σαλώμη», «Βότσεκ», «Γενούφα» και «Μόνα Λίζα».

Το 1995 διηύθυνε στο Μάινινγκεν τη γερμανική πρεμιέρα της όπερας «Μήδεια» του Μίκη Θεοδωράκη, εγκαινιάζοντας μία μακροχρόνια συνεργασία με τον μείζονα Έλληνα συνθέτη. Σήμερα, ο Στέφανος Τσιαλής θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές του θεοδωρακικού έργου σε διεθνές επίπεδο.

Ο Στέφανος Τσιαλής έχει εμφανιστεί επίσης σε σημαντικά φεστιβάλ, όπως το Φεστιβάλ Φλάνδρας, το Φεστιβάλ Handel στο Χάλλε, το Φεστιβάλ Tivoli στην Κοπεγχάγη, το Φεστιβάλ Αθηνών, το Φεστιβάλ «Braunschweig Classix», το Φεστιβάλ Εστορίλ της Λισαβώνας και το Μουσικό Φεστιβάλ του Αμβούργου.

Έχει ηχογραφήσει δίσκους για τις δισκογραφικές εταιρείες NAXOS, Genuin και Centaur, και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο στις γερμανικές κρατικές ραδιοφωνίες ARD, Deutschland Radio Kultur, MDR και NDR  καθώς και σε ραδιόφωνα στην Ελλάδα, την Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Ρουμανία και τη Νότια Αφρική.

Για την ιστοσελίδα του Στέφανου Τσιαλή πατήστε εδώ.