Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη χρονιά της «Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών», με τη στήριξη και την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Σ’ αυτήν την πρώτη, πιλοτική χρονιά της παρουσίας της (2016-2017), η Ακαδημία υποδέχτηκε 18 υποτρόφους των τάξεων των εγχόρδων και κρουστών.

H «Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών», είναι ένα νέο και πολλά υποσχόμενο εκπαιδευτικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης μουσικών. Αποστολή της είναι η διετής προετοιμασία νέων μουσικών από κορυφαίους Έλληνες και ξένους μουσικούς ορχήστρας, σολίστ και αρχιμουσικούς για τη στελέχωση ορχηστρών ανά τον κόσμο καθώς και για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς ακροάσεις-διαγωνισμούς. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία στους σπουδαστές να συμπράξουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στην πλήρη σύνθεσή της, σε συναυλίες της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε εκπαιδευτικά προγράμματα σ’ όλη την Αττική.

Με δυο λόγια η Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κ.Ο.Α. προσφέρει μία σημαντική ευκαιρία σ’ ένα νέο καλλιτέχνη να αποδείξει, στον εαυτό του καταρχάς, αφενός εάν πράγματι θέλει να ακολουθήσει αυτή τη δύσκολη μεν, αλλά απέραντα γόνιμη και γοητευτική επαγγελματική οδό και αφετέρου εάν και κατά πόσο μπορεί να ανταπεξέλθει επάξια στις ρεαλιστικές, ιδιαιτέρως απαιτητικές συνθήκες μιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας τέτοιου επιπέδου και κύρους. Με το πέρας της διετούς φοίτησης και εφόσον ο σπουδαστής θα έχει επιδείξει συνεπή παρουσία στα σεμινάρια και στις υποχρεωτικές υπηρεσίες, λαμβάνει βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης (η οποία δεν συνιστά επίσημο τίτλο σπουδών).

Κατά την πρώτη περίοδο της λειτουργίας της Ακαδημίας η προετοιμασία των νέων μουσικών πραγματοποιήθηκε από τους κορυφαίους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και από διακεκριμένους ξένους σολίστ και αρχιμουσικούς. Ενδεικτικά, για την περίοδο 2016-2017 στήριξαν την πρωτοβουλία της Ορχήστρας, μέσω σεμιναρίων, η εξέχουσα Κινέζα βιολονίστα και καθηγήτρια βιολιού στο Πανεπιστήμιο Τεχνών της Βέρνης Tianwa Yang, ο πολυβραβευμένος τσελίστας Gabriel Schwabe, ο κοντραμπασίστας και καθηγητής κοντραμπάσου στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου (Hochschule der Künste Berlin) Michael Wolf, ο κορυφαίος τυμπανίστας της Bochumer Symphoniker, καθηγητής κρουστών και συγγραφέας εκπαιδευτικών βιβλίων Arend Weitzel και ο καθηγητής βιόλας και Κορυφαίος βιολίστας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Βελγίου Marc Sabbah.

Όλοι οι σπουδαστές στάθηκαν στο ύψος των ιδιαίτερα απαιτητικών περιστάσεων, συμμετέχοντας σε τακτικές συναυλίες της Ορχήστρας, με αποκορύφωμα την καταληκτική συναυλία της Ακαδημίας μας που πραγματοποιήθηκε στις 7/6/2017 στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Τη συναυλία αυτή ανέλαβε να προετοιμάσει και να διευθύνει ο περίφημος Γερμανός παιδαγωγός, καθηγητής βιολιού και μουσικής δωματίου στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Παραστατικών Τεχνών του Μονάχου (Hochschule für Musik und Theater München), αρχιμουσικός και βιολιστής Christoph Poppen, γεγονός που αποτέλεσε ιδιαίτερη χαρά και τιμή για όλους μας.

Οφείλονται, τέλος, ευχαριστίες στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, ο οποίος έσπευσε να αγκαλιάσει την πρωτοβουλία αυτή και να την υποστηρίξει, κατ’ αρχήν, με τη διάθεση των αναγκαίων επιπλέον χώρων.

Κατά την περίοδο 2017-2018, οι μέχρι πρότινος πρωτοετείς σπουδαστές της Ακαδημίας Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις τάξεις των εγχόρδων και κρουστών, συνεχίζουν στο δεύτερο έτος της φοίτησής τους.
*Υποχρεώσεις των δευτεροετών σπουδαστών


Είμαστε στην ευχάριστη θέση να προσκαλέσουμε ακόμη 18 νέους μουσικούς να ενταχθούν στην «Ακαδημία Νέων Μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών».

Πιο συγκεκριμένα, οι εισακτέοι της περιόδου 2017-2018 θα είναι:

• 4 μουσικοί στα φλάουτα
• 2 μουσικοί στα όμποε
• 4 μουσικοί στα κλαρινέτα
• 2 μουσικοί στα φαγκότα
• 4 μουσικοί στα κόρνα
• 2 μουσικοί στις τρομπέτες

 Οι φετινές αιτήσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές μέχρι την Πέμπτη 14/9/2017

*Έντυπο αίτησης
Η αίτηση και τα αναγκαία δικαιολογητικά αποστέλλονται είτε ταχυδρομικά στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Λεωφ. Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 1, 11521, Αθήνα) είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση academy@koa.gr
*Υποχρεώσεις πρωτοετών μελών και προϋποθέσεις εισαγωγής 


ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ – ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ

Η διαδικασία των ακροάσεων θα πραγματοποιηθεί κατ’ αντιστοιχία με τις επίσημες ακροάσεις της Κ.Ο.Α. για την πρόσληψη μονίμου καλλιτεχνικού προσωπικού.
Για την εξέταση των σολιστικών μερών, ο κάθε υποψήφιος πρέπει να μεριμνήσει για τον πιανίστα συνοδό του.

Ακολουθεί η εξεταστέα ύλη ανά όργανο:

ΦΛΑΟΥΤΑ
Σολιστικά & Ορχηστρικά μέρη

ΟΜΠΟΕ
Σολιστικά & Ορχηστρικά μέρη

ΚΛΑΡΙΝΕΤΑ
- Σολιστικά μέρη
- Ορχηστρικά μέρη

ΦΑΓΚΟΤΑ
Σολιστικά μέρη (οι υποψήφιοι δεν θα εξεταστούν σε ορχηστρικά αποσπάσματα)

ΚΟΡΝΑ
- Θέση 1ου και 3ου Κόρνου 
- Θέση 2ου και 4ου Κόρνου 

ΤΡΟΜΠΕΤΕΣ
- Σολιστικά μέρη 
- Ορχηστρικά μέρη