< Επιστροφή

Συναυλία του Κουαρτέτου Αέναον στο Βελιγράδι

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Με μεγάλη χαρά αλλά και με ένα εκλεκτικό ελληνοκεντρικό πρόγραμμα σπουδαίων μουσικών έργων του 20ου και 21ου αιώνα, ανταποκρίθηκε το Aenaon Quartet (Κουαρτέτο «Αέναον») της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στην πρόσκληση των διοργανωτών των πολιτιστικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στη σερβική πρωτεύουσα, από τις 20 έως τις 29 Απριλίου, ως μέρος του προγράμματος «Ελληνικές Ημέρες στο Βελιγράδι» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι. Η συναυλία του Κουαρτέτου θα γίνει στο κτήριο του Εθνικού Θέατρου της Σερβίας, την Κυριακή 23 Απριλίου.
Η ημερολογιακή «γειτνίαση» της συναυλίας με τη γιορτή του Πάσχα ήταν ο λόγος που το Κουαρτέτο επέλεξε από το ρεπερτόριο εμβληματικών Ελλήνων συνθετών, κυρίως έργα που έχουν μία άμεση ή υπόγεια σύνδεση με το πνεύμα και την ελληνική παράδοση αυτών των ημερών: Πέντε ελληνικούς χορούς του Νίκου Σκαλκώτα, το Δεύτερο κουαρτέτο εγχόρδων («Το Κοιμητήριο») του Μίκη Θεοδωράκη, το Πρώτο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Δημήτρη Δραγατάκη, καθώς και το Τρίτο κουαρτέτο «El Greco» του σύγχρονου συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Το Κουαρτέτο «Αέναον» δημιουργήθηκε το 2016 από ταλαντούχους και δραστήριους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Αν και νεοσύστατο, λόγω της εμπειρίας και των ευσήμων που φέρουν οι μουσικοί που το απαρτίζουν, το Aenaon έχει συμμετάσχει με μεγάλη επιτυχία σε κοινωνικά και εκπαιδευτικά προγράμματα της Κ.Ο.Α. εντός και εκτός Αθηνών και έχει βεβαίως αναπτύξει αυτόνομη συναυλιακή δραστηριότητα ως ένα εκ των βασικών πλέον μουσικών συνόλων της Ορχήστρας. Αποτελείται από μουσικούς που, όλοι, έχουν σημαντικό βιογραφικό σπουδών και διακεκριμένη παρουσία σε εμφανίσεις εντός και εκτός Ελλάδος, καθώς και σε συνεργασίες με σημαντικές ορχήστρες και σύνολα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Με στόχο καταρχάς την ερμηνεία έργων του ελληνικού ρεπερτορίου, παλαιότερου και σύγχρονου, το Aenaon αποτελείται συγκεκριμένα από τους βιολονίστες Γιώργο Μάνδυλα (Κορυφαίο Α’ και αναπληρωτή εξάρχοντα στα Α΄βιολιά της Κ.Ο.Α.) και Βασίλη Σούκα (μέλος στα Α΄βιολιά της Κ.Ο.Α. ), τον βιολίστα Αντίλοχο Τρανό (μέλος στις βιόλες της Κ.Ο.Α. ) και τον τσελίστα Αστέριο Πούφτη (Κορυφαίο Β΄στα βιολοντσέλα της Κ.Ο.Α.).

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ 
Κυριακή 23 Απριλίου
Εθνικό Θέατρο του Βελιγραδίου

Φ. Τσαλαχούρης (1969-): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.3 «El Greco»
- ΕΙΣΑΓΩΓΗ – Andante
- ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ – Adagio
- ΣΥΛΛΗΨΗ – Moderato
- ΣΤΑΥΡΩΣΗ – Andante
- ΑΝΑΣΤΑΣΗ – Largo

Δ. Δραγατάκης (1914-2001): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.1 
- Allegro
- Allegro
- Andantino
- Vivo

Μ. Θεοδωράκης (1925-): Κουαρτέτο εγχόρδων αρ. 2 «Το Κοιμητήριο»
Adagio – Andante

Ν. Σκαλκώτας (1904-1949): 5 Ελληνικοί Χοροί
- Ηπειρώτικος
- Κρητικός (κινηματογράφου)
- Τσάμικος
- Αρκαδικός
- Κλέφτικος





Aenaon Quartet της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Γιώργος Μάνδυλας, α’ βιολί
Βασίλης Σούκας, β’ βιολί
Αντίλοχος Τρανός, βιόλα
Αστέριος Πούφτης, βιολοντσέλο




Το Εθνικό Θέατρο Βελιγραδίου.