"Βαλκυρία", Ελαιογραφία του Πίτερ Αρμπό

Ακολουθώντας τα Ίχνη ενός έπους - Βάγκνερ: Αποσπάσματα από το «Δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ»

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με την σύμπραξη καταξιωμένων λυρικών τραγουδιστών και τον αρχιμουσικό Βασίλη Χριστόπουλο στο πόντιουμ, τολμά...

Λίγα έργα τέχνης μπόρεσαν να εκφράσουν το πνεύμα της εποχής τους αλλά ταυτόχρονα να ανοίξουν νέους δρόμους σκέψης και έκφρασης. Η τετραλογία του Βάγκνερ δεν εμπνέεται απλά από ένα μεσαιωνικό έπος του ευρωπαϊκού βορρά· αποτελεί αφ'εαυτής ένα καλλιτεχνικό έπος, που επιχειρεί την συνένωση των διαφορετικών μορφών του Ωραίου σε ένα ομοιογενές αισθητικό οικοδόμημα.

Ο ρομαντισμός στο απόγειό του υποδέχεται την αυγή του μοντερνισμού. Η απόλυτη ενσάρκωση του πνευματικού γίνεται με έναν τρόπο μουσικά ηδονικό, που αφυπνίζει, προβληματίζει και ακαταμάχητα γοητεύει. Οι συγκρούσεις θεών και ηρώων συνιστούν αναπόφευκτη πορεία προς το υπερβατικό.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με την σύμπραξη καταξιωμένων λυρικών τραγουδιστών και τον αρχιμουσικό Βασίλη Χριστόπουλο στο πόντιουμ, τολμά να αναμετρηθεί με χαρακτηριστικές στιγμές των μουσικών δραμάτων του «Δαχτυλιδιού» καλώντας μας ως συνοδοιπόρους σε ένα ταξίδι που καταλήγει, όπως και το έπος του Βάγκνερ, στην μόνη αλήθεια: την Αγάπη, ως μουσικό μοτίβο και ως υπέρτατη ουσία της Ύπαρξης.

Πεμ., 1 Δεκ. 2011 20:30

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης
ΡΙΧΑΡΝΤ ΒΑΓΚΝΕΡ
(1813-1883)
Αποσπάσματα από το «Δαχτυλίδι του Νίμπελουνγκ»

- Από την «Βαλκυρία»: Καλπασμός των Βαλκυριών, Τέλος Γ’ Πράξης - Από το «Λυκόφως των θεών»: Αυγή, Ταξίδι στον Ρήνο, Πένθιμο Εμβατήριο, Τέλος Γ’ Πράξης

ΣΟΛΙΣΤ
Ρόμπερτ Μπορκ, βαρύτονος
Κριστιάνε Λίμπορ, υψίφωνος
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Βασίλης Χριστόπουλος

19:45 : Δωρεάν Εισαγωγική ομιλία για τους κατόχους εισιτηρίων